top of page

Psikanalist ve psikolog eğitimine dair

Basında düzenli olarak çıkan ''sosyal medya sahte psikolog iddiası ile sarsılıyor'' gibi haberlere istinaden psikolog ve psikanalist formasyonun temellerini kısaca yazma ihtiyacı hissettim.

Psikolog psikoloji lisansı ve yüksek lisansını tamamlamış kişiye verilen addır.

Uzman Klinik Psikolog psikoloji lisansının ardından klinik psikoloji alanında tezli yüksek lisans yapmış kişidir.

Psikiyatr tıp eğitimini tamamladıktan sonra psikiyatri alanında uzmanlaşmıştır.

Psikoterapist bir üst ünvandır. Psikologlar da psikiyatrlar da psikoterapi eğitimini tamamladıklarında psikoterapist olmaya hak kazanırlar.

Psikoterapi eğitimi birçok ülkede psikoterapist olacak kişinin kendisinin de terapiden geçmesini ve süpervizyon almasını gerektirir.

Psikanalistse kendisi psikanalizden geçmiş, vakalarını tartıştığı uzun soluklu süpervizyon süreci almış, bu alanda yazılar yazan ve eğitim alan kişidir.

Psikoloji lisansı ve klinik psikoloji yüksek lisansı yapmamış kişi "ben psikoloğum" dediğinde ne kadar şarlatansa, psikanalize dair seminerlere katılmış, belki birkaç yazı yazıp-çevirmiş ama formasyon almamış kişi de "ben psikanalistim" dediğinde ve divana analizan aldığında o kadar şarlatandır.

Unutmamak gerekir ki formasyon en az 4 basamaktan oluşur: kişinin kendi analizi, vakalarını düzenli olarak taşıdığı lacancı kuramda kontrol diye adlandırılan süreç, karteller ve yazı.

Psikanalist "kendisi ve birkaç kişi tarafından iZin/onay alandır" dese dahi Lacan, her zaman eğitimin içinde kalmış ve bu süreci desteklemiştir.

Birbirlerini destekledikleri açık olsa dahi psikiyatri, psikoloji ve psikanaliz aynı klinik deneyimi değildir.

Bu sürece dair daha fazla bilgi sahibi olmak için düzenli olarak Lacan'ın ''proposition de 9 octobre 1967'' metni okunmalıdır.

Diğer Yazılar
Arşiv
Konular
bottom of page