top of page

21. Yüzyılda Aşk II : Masumiyetin İntiharı Film Okuması

Dr. Clothilde Leguil Masumiyetin İntiharı filmini günümüzde herkesin en az bir kere yaşadığı bir külkedisi masalı ve dönemimizin trajedisi olarak tanımlıyor. Başka bir deyişle yazar burada herkesin en az bir kere kendisini aşık olmuş, gecenin heyecanına kapılmış ve sabah uyandığında kelimesiz ve sessizce kendisini terk edilmiş bulmuşluğunu işaret ediyor. Belli ki Külkedisinin yazıldığı dönemde kadınlar balkabağına dönüşmeden evlerine dönmeyi ve erkeklerse gecenin büyüsüyle ellerinde olan küçük bir bilgiyle kadınlarını arayıp, onlara ulaşmayı biliyorlardı. Fakat zaman değişti ve günümüzde yaşanan aşklar çok daha çabuk çözülmeye ve bitmeye eğilimli ve uçucu oldular.

Bir gece aşık olunan biri tarafından sessizce terk edilmek büyük bir çoğunluğu ve bu kişilerin çevresini, bütün kardeşlerini intihara sürüklemez. Zaten bu filmde ilk aşkla değil, en küçük kardeşin intihar teşebbüsüyle başlıyor. Hastaneye kaldırılan genç kızaysa doktoru '' Hayatım aklından ne geçiyordu? Hayatın ne kadar kötü bir hal alabileceğini görecek kadar olgun dahi değilsin!'' diyor ve Cecilia bize kendisi de kadın olan ve yönetmen olarak ilk filmini çeken Sofia Coppola'nın derdini seslendiriyor :''Görünen o ki doktor, hiç 13 yaşında bir kız olmamışsınız!''.

13 yaşında bir kız olmak ya da kız/kadın olmak ne demektir? Ergenlik, depresyon ve aşk arasındaki bağlantı nedir? Cecilia'nın intiharı az önce bahsettiğimiz terk edilmede ailenin verdiği tepkiyi ve kızların trajik sonunu nasıl hazırlar?

21. Yüzyılda Aşk temalı 26 Aralık günü saat 17'de Haliç Üniversitesi'nde ikincisini gerçekleştiriyor olduğumuz film analizi gününde, sanatçının her zaman psikanalistten ileride olduğunu bilerek ve filmi dayanak olarak alarak, Freud'un tanımıyla, kadınsıya- karanlık kıtaya doğru yol almayı öneriyoruz. Kim bilir belki de Archimedes'in ''bana bir dayanak noktası verin dünyayı kaldırayım'' derken ön gördüğü gibi sır perdesini biraz olsun Sofia Coppola liderliğinde kaldırabiliriz!

Diğer Yazılar
Arşiv
Konular
bottom of page